Sivut

sunnuntai 29. syyskuuta 2019

Kansainvälinen ilmastolakkopäivä 27.9.2019

Nuorten ilmastolakkoilu

Viime aikoina otsikoihin noussut ilmastonmuutos on saanut nuoret maailmalla lakkoilemaan, niin myös suomalaisnuoret. Yhä useammat nuoret tahtovat päästä vaikuttamaan ja osaksi tulevaisuutensa pelastamista.

Ilmastolakkoilmiön on aloittanut ruotsalainen 16-vuotias ilmastoaktivisti ja koululainen Greta Thundberg. Hän on lakkoilut jo yli vuoden ajan vuoden jokaisena perjantaina. Tämän ilmastolakon tarkoituksena ja sanomana on herättää aikuiset toimimaan. Lakon nimi onkin "Kansainvälinen ilmastolakko 2019 - aikuisten vuoro toimia". Ilmastolakkoon on osallistunut kokonaisia koululuokkia opettajineen, arviolta noin 2 000 - 3 000 ihmistä, ja tämä saattaa olla jopa Suomen historian suurin ilmastolakko.

Koulumme kolmen eri vuosiluokan opiskelijan mietteitä ilmastolakoista perjantaina 27.9.

Lenni Valtatie, abiturientti, opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja
Mitä mieltä olet ilmastonmuutoksesta?
"Minun mielestäni ilmastonmuutos on vakava asia, ja meidän tulisi tehdä jotain sen eteen."
Mikä on mielipiteesi lakkoilemiseen ilmastonmuutoksen pysäyttämisen puolesta?
"Mun mielestä ihan hienoa ja hauskaa, että porukka, varsinkin nuoret, jaksavat lakkoilla sen puolesta. En ole varma, onko Suomen ilmastolakoilla paljoa merkitystä päätöksentekoon, mutta totta kai olisi positiivista, jos niillä olisi. Tähän on vielä pakko sanoa, ettei Suomen ilmastoteoilla ole maailman mittakaavassa niin väliä, sillä monet muut valtiot tuottavat ilmastopäästöjä paljon enemmän. Itse uskon kuitenkin esimerkin voimaan."
Miksi et itse osallistunut tänään ilmastolakkoon?
"Noh, minulla oli juuri tuossa eilen yo-kirjoitukset, ja olen ollut niin paljon poissa koulusta, etten tänäänkin viitsinyt olla."

Lotta Haapanen, toisen vuoden opiskelija
Mitä mieltä olet ilmastonmuutoksesta?
"Olen tietysti todella huolestunut, ja harmittaa sekä pelottaa, miten maapallo pärjää ilmastonmuutoksen takia. Toivotaan, että nuoret ottavat ohjat käsiinsä, jotta saisimme edes vähän ilmastonmuutosta pysäytettyä. Näyttäähän aika pelottavalta tämä tulevaisuus."
Mikä on mielipiteesi lakkoilemiseen ilmastonmuutoksen pysäyttämisen puolesta?
"Minä olen sitä mieltä, että se on ihan hyvä, koska varsinkin tällaisissa isommissa valtioissa kuten Kiina ja Yhdysvallat on valtion toimielimissä sellasia poliitikkoja, jotka eivät näytä ymmärtävän ilmastonmuutoksen vakavuutta. Mun mielestä on hyvä, että nyt kun lakkoillaan, niin päättäjille asetetaan paineita."
Miksi et itse osallistunut tänään ilmastolakkoon?
"Ihan sen takia, että tahdon pysyä opinnoissa ajan tasalla. Olen täällä kuitenkin hengessä mukana!"

Elle Okker, ensimmäisen vuoden opiskelija
Mitä mieltä olet ilmastonmuutoksesta?
"Ilmastonmuutos on erittäin vakava asia, jonka eteen pitäisi tehdä enemmän. Aikuiset eivät tee sen eteen tarpeeksi, joten se jää nuorten niskoille."
Mikä on mielipiteesi lakkoilemiseen ilmastonmuutoksen pysäyttämisen puolesta?
"No, onhan se toisaalta ihan hyvä asia, koska sillä saa näkyvyyttä ja siinä heräävät muutkin ihmiset, jotka eivät välttämättä ole tajunneet asian vakavuutta."
Miksi et itse osallistunut tänään ilmastolakkoon?
"Mä kysyin mun kavereilta, lähtisivätkö he sinne, mutta kukaan ei tullut. Mulla oli myös hammaslääkäri tänään.

"Paimion lukiosta osallistui perjantain ilmastolakkoon noin kolmekymmentä opiskelijaa.

Kirjoittaja: Laura Karppi

1 kommentti:

  1. Harrah's Lake Tahoe - Mapyro
    Harrah's 충청북도 출장마사지 Lake Tahoe 남양주 출장안마 is a casino hotel 순천 출장마사지 in Stateline, Nevada. Harrah's Lake Tahoe hotel room is located in the hotel. This 고양 출장안마 hotel has 512 guestrooms 전주 출장마사지

    VastaaPoista